Bir kez olsun saatin olmadığını veya zaman kavramından haberiniz olmadığını düşündünüz mü? Her zaman önemsiz bir ayrıntı gibi gelse de, aslında saatin hayatımıza kattığı değer, bizlere sunduğu nimet paha biçilemez. Saat Kaç? gibi bir söylemin, bir sorunun hayatımıza girmediği zamanlarda, hiçbir şekilde ölçüte ulaşmamız mümkün olmayacaktı. İş saatleri, yapılması gerekenler, ne zaman uyuyup, ne zaman uyanacağımız, günler, aylar, mevsimler ve hatta insan hayatı bile olmayabilirdi. Çünkü zamanı tutamayacak olan insanların saatin kaç olduğunu bilmeye her zaman ihtiyacı olmuştur. Eğer bu kadar önemli ve gerekli olmasaydı, saatin icadı Milattan Önce 4.000 yıllarına dayanmazdı.
Mısırlılar yaşadığı dönemde birçok yenilik ve insan hayatına yararlı olacak birçok gelişme kaydetmişlerdir. M.Ö. 400 yılında, güneşin her gün aynı saatte doğup, aynı saatte battığını keşfeden Mısırlılar, zamanı daha verimli kullanmak ve belli ölçümler yapabilmek, daha düzenli bir hayata sahip olmak için, Güneş saatini icat etmeyi başarmışlardır. Elbette o zamanlar Saat Kaç gibi bir soru sorulmuyordu ancak yine de her zamankinden daha başarılı bir çalışmaya, kullanmaya ve zamandan haberdar olmaya başlanmıştı. İcat edilen bu saat, dik duran bir cismin gölge boyu ve hangi zamanlarda nerede olmasıyla orantılı olarak ölçülüyordu. Fakat geceleri büyük bir eksiklik vardı. Geceleri güneş olmadığı için oldukça yetersiz olan Güneş saati, Antik Mısırlılar tarafından geliştirilerek; Kum ve Su saatine dönüşmüştü.
SAAT KAÇ
Günümüzde kullanılan saatlere gelmeden önce, ateş saati, güneş saati, kum saati, su saati ve son olarak köstekli saatin icadıyla birlikte, mekanik saate geçiş sağlanmıştır. Mekanik saatin buluşunu 1300’lü yıllara kadar uzanırken; kol saatinin tarihteki yeri 1800’lü yıllardır. Saat Kaç sorusu ilk olarak mekanik saatlerle birlikte hayatımıza girmeyi başardı diyebiliriz. Çünkü sayısal olarak ve özellikle 24 saatlik saat diliminin 1344 yılında Dondi tarafından bulunmasıyla birlikte, Saat Kaç sorusunun cevabına da ulaşmak mümkün oldu.
Şimdilerde ise; akıllı telefonlar, akıllı saatler ve neredeyse her türlü elektronik eşyanın üzerinde bulunan saatlerle birlikte, Saat Kaç sorusunun ne kadar basit olduğunu düşünmekteyiz. Ancak böyle olmayan zamanlarda ne kadar da zor bir yaşam olduğunu anlamak için, bir gününüzü saatten haberdar olmadan ve ezbere yaşayarak geçirmeyi deneyebilirsiniz. Son olarak hepinize sormak istiyorum. Saat Kaç?