Blog

Havacılar İçin Kol Saatinin Tarihçesi

Havacılar İçin Kol Saatinin Tarihçesi

Havacılar İçin Kol Saatinin Tarihçesi

Geçen yüzyılın başından bu yana, sadece uçaklar kalkmaya başlamadı. Aynı zamanda havacılar için üretilmiş özel saatlerde dikkat çekmeye başladı. Normal koşullarda ilk başlarda sadece pilotlar kullanıyordu ancak günümüzde dalış saatleri veya askeri saatler gibi bu saatlerde normal insanlar tarafından kullanılmaya başlandı. Bu makalede bir havacılık saatinin tarihinden, özelliklerinden ve modern kol saatleri ile olan farklarından bahsedeceğiz.

Havacılar…

Havacılık tarihinin ilk kol saati mucidi Cartier Santos-Dumont olarak bilinir. Santos normalde Paris’te bir mücevher yapımcısı olarak bilinir.

Dumont ise sıcak hava balonlarının geliştirilmesinde katkısı olan büyük bir Brezilyalıdır. Brezilyada doğdu ancak uzun süre Paris’te uçaklar üzerine araştırmalarda bulundu.

Havacılar İçin Kol Saatinin Tarihçesi

 

Zeplinin icat edilmesinde büyük bir rolü vardır.

O zamanlar cep saatleri kullanılıyordu ve bu çok zor oluyordu. Hem uçağı yönetmek hem de saati kontrol etmek oldukça bıktırıcı bir hal almıştı. Günümüzdeki akıllı telefonlara benzetebiliriz. Bir havacı için başka bir şeye odaklanmak oldukça zor ve tehlikelidir. Böylelikle bir havacı saati yapma fikri ortaya çıktı.

Bugüne kadar, Cartier Santos sadece tarihsel geçmişi değil, aynı zamanda eşsiz kare kasa şekliyle de ünlüdür.

Dalış saati ve askeri saat gibi diğer saatlere bakarsak, aralarındaki benzerlik ve farklılıkları görebiliriz.

Havacılık Saatinin Özellikleri

Ana bağlayıcı unsur, saatin pilotun işinde yardımcı olabilmesidir.

Havacılar İçin Kol Saatinin Tarihçesi

Ancak daha sonra göreceğiniz gibi, pilot saatleri büyük ölçüde pilotun gereksinimlerine bağlıdır ve bu da onların görünüşünü birinden diğerine çok farklı kılar.

Dalgıçların saatlerine kıyasla, havacı saatleri genellikle dizin belirteçleri yerine tam rakamlı işaretçileri kullanır.
Bir havacılık makalesinde B-Uhr saatlerinden bahsetmemek imkansız. Bazıları için, bu tür saatler de Flieger olarak bilinir. Bu saatler, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman bombardıman pilotları tarafından kullanılmak üzere tasarlanmışlardır, yani bana sorarsanız, oldukça uğursuz bir geçmişe sahipler. Daha normal bir kol saati olan 2 tip B-Uhr, A tipi ve değiştirilmiş dakika ve saat markalama konumuyla daha ünlü B tipi vardır.

Havacılar İçin Kol Saatinin Tarihçesi

Almanlar için B-Uhr’ların sadece 5 üreticisi vardı: A. Lange & Söhne, Laco (Lacher & Co), IWC, Wempe (Chronometerwerke Hamburg) ve Stowa (Walter Storz). B-Uhr’un günümüzde havacı saatini kopyalayanlar olduğunu söyleyebilirim, bir çok saat yapımcısı onun tasarımını taklit etmeye çalışıyor.

Bir havacı saatinin diğer önemli özelliği anti manyetik bir kasaya sahip olmasıdır. Uçak kokpitleri güçlü elektromanyetik yayabilen aletlerle doldurulur. Bu nedenle, pilotun saatinin hareketinin tam olarak çalıştığından emin olmak için iyi bir anti-manyetik kasaya sahip olması çok önemlidir.

Havacılar İçin Kol Saatinin Tarihçesi

Havacı saati ayrıca zaman işleyişinde ortalama doğruluktan daha yüksek seviyeye ihtiyaç duyar. Havacılar kalkış sırasında yüksek G-kuvvetine maruz kalacaktır, bu nedenle saatin bunun için iyi bir darbe direncine sahip olması çok önemlidir.

Burada bahsedilen özelliklerin yanı sıra çeşitli özelliklere sahip bir çok saat modeli mevcuttur. Hepsinden bahsetmek oldukça yorucu olacağından bu kadarlık bir bilgi diğer saatler ile farkını anlamamız için yeterli oluyor.

Havacılık saatimizin şu andaki uygarlığımızda derin bir tarihi ve önemi vardır. Uçağın icadı seyahat tarzımızı değiştirdi ve bu saatler büyük bir rol oynadı. Bu günlerde pilotlar artık navigasyon için kol saatlerine güvenmiyorken (Longines Saat Açısı gibi), bu işlevler uçak kokpitindeki son derece hassas makineler tarafından yapılabiliyor.

Bu özellikler sadece gösteri için değil, çok kullanışlı ve işlevsel özelliklere sahip oldukları için tercih ediliyor. Son olarak, kesinlikle bu havacı saatlerinin muhteşem doğruluğa sahip olduğunu inkar edemezsiniz.

Bir yanıt yazın