Doğru Saat Kullanımı ve Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Konu
Saatler şıklığımızı tamamlayan en önemli aksesuarlardan birisidir. Bunun yanında bize zaman hakkında bilgiler vererek yapacağımız işleri aksatmamamızı sağlarlar. Bu yüzden hayatımızın vazgeçilmezlerinden birisi olan saatlerin bakımına özen göstermemiz gerekir.Bu yazımızda sizlere kullandığınız saatlerden daha iyi bir verim almanıza yardımcı olacak doğru saat kullanımı ve bakımında dikkat edilmesi gereken 10 önemli konudan bahsedeceğiz.
1-Pil Kullanımı
Pille çalışan saatlerde pil tamamen bitmeden önce pilin değiştirilmesi oldukça önemli bir konudur. Çünkü pil bittiği halde değiştirilmezse belirli bir süre sonra akabilir ya da bulunduğu bölgenin aşınmasına neden olabilir. Bunun sonucunda da pil yatağı oksitlenerek iletkenliğini kaybedebilir. Pilli saatlerde ortalama pil ömrü 2 yıldır. Ancak saatin içerisinde yer alan ekstra mekanizmalar pilin daha hızlı bir şekilde tükenmesine neden olabilir.
2- Su Geçirmez Saatler Konusunda Dikkatli Olun
Piyasada su geçirmez özellikte olduğu iddia edilen çok sayıda saat satılmaktadır. Ancak bunlardan bazıları gerçek anlamda su geçirmez değildir. Su geçirmez saat alacağınız zaman üzerinde water resistant (su geçirmez) özelliğinin bulunmasına dikkat etmeniz gerekir.
3- Saatiniz Suya Düşerse Servise Götürün
Su geçirmez özelliği bulunmadığı halde suya düşen ya da çeşitli nedenlerden dolayı nemlenen saatlerin tamiri için mutlaka teknik servisten yardım almanız gerekir. Saatin iç mekanizmasıyla ilgili bilgi sahibi olmadan tamire kalkışmak saatte herhangi bir problem olmasa bile bozulmasına neden olabilir. Ayrıca saate teknik servis dışında yapılan işlemler onu garanti kapsamından çıkarır.
4- Saatinize Belirli Aralıklarla Bakım Yaptırın
Uzun süre boyunca iç kısmının bakımı yapılmayan saatlerde nem ya da toz gibi dış etkenlere bağlı olarak bazı sorunlar meydana gelebilir. Bu nedenle özellikle mekanik saatlerin bakımı belirli aralıklarla yaptırılmalıdır.
5- Saat Camındaki Çatlaklara Dikkat Edin
Saat camında çeşitli darbeler sonucunda çatlak ya da çizik oluşabilmektedir. Bunlar ileride toz ve nemin saatin iç bölümlerine ulaşmasını sağlayacağı için vakit kaybedilmeden değiştirilmelidir.
6- Değişim Sırasında İsteklerinizin Karşılandığından Emin Olun
Kullanıcılar bazı nedenlerden dolayı saatlerinin değiştirilmesini talep edebilir. Bu durumda isteklerinizin tam anlamıyla karşılandığından emin olmak ileride aynı sorunun tekrarlanmasını önler.
7- Deri Kayışların Temizliğine Özen Gösterin
Deri kayışlar ter ya da diğer etkenlerden dolayı oluşan nemi emerek zamanla deformasyona uğrayabilir. Özellikle yaz aylarında daha sık karşılaşılan bu durumu önlemek amacıyla saat kayışı kuru bir bezle silinmelidir.
8- Saatinizin Güneş Işığıyla Uzun Süreli Temasından Kaçının
Saatlerin uzun süre boyunca güneş ışığıyla teması kayış rengini soldurabilmektedir. Ayrıca saatin pil ömrünü kısaltır ve iç kısımda bulunan bazı mekanizmalar ısınmadan dolayı bozulabilir.
9- Analog Saatleri Diğer Elektronik Cihazlardan Uzak Tutun
Analog saatler manyetik alanın yoğun olarak bulunduğu ortamlarda düzgün bir şekilde çalışamamaktadır. Bu nedenle eğer analog saat kullanıyorsanız onu televizyon, cep telefonu, bilgisayar ya da kulaklık gibi elektronik cihazlara yaklaştırmamanız gerekir.
10- Saatinizin Kimyasal Maddelerle Temas Etmemesine Özen Gösterin
Benzin, civa, tiner ya da diğer kimyasal maddelerin saatle teması sonucunda o bölgede renk değişikliği ya da soluklaşma görülebilir. Ayrıca bu tür kimyasallar iç kısma sızarsa saatin bozulmasına neden olabilir.