Blog

Kendi İşinizin Patronu Olurken Dikkat Etmeniz Gereken 7 Önemli Şey

Kendi İşinizin Patronu Olurken Dikkat Etmeniz Gereken 7 Önemli Şey

Kendi İşinizin Patronu Olurken Dikkat Etmeniz Gereken 7 Önemli Şey 21. Yüzyılda ortaya çıkan ve yükselişe geçen bir olgudur. Artık bireyler kendi işlerini kendileri oluşturmak işin yapılmasının bütün aşamalarında bizzat kendileri yer almak istiyor. Düşük maliyetli olması, esnek çalışma saatleri olması, evden de çalışılabilmesi gibi pek bilinen avantajları da insanları kendi işlerinin patronu olmaya bir nevi teşvik etmektedir. Biz de bu yazımızda size kendi işinizin patronu olurken dikkat etmeniz gereken 7 önemli şeyden bahsedeceğiz.

Kendiniz İçin Uygun Alanı Bulun

Kendi patronunuz olmadan önce kendinize zaman ayırın, kendinizi tanıyın belki sizin bile daha önce görmediğiniz farklı özelliklerinizi keşfedin. Genellikle insanlar olarak her ne kadar doğru olduğunu bilsek de iç sesimizi dinlememeye meyilliyizdir ama eğer kendi işinizin patronu olmak istiyorsanız iç sesinize ve sezgilerinize kulak vermelisiniz çünkü bu yolda sizin tek çalışma arkadaşlarınız onlardır.

İşinizi Planlayarak Yola Çıkmak Sizi Başarıya Götürür

Çoğu kişi kendi işine başlamadan herhangi bir yol haritası ve plan hazırlamak hâlbuki bu basit planlar sizi başarıya giden merdiven basamaklarını ikişer ikişer çıkmanızı sağlar. Aşağıdaki soruları ve aklınıza gelebilecek benzer soruları kendinize sorarak kendi iş planınızı oluşturun:

Ben ne yapıyorum, ne üretiyorum?

Kimlere hizmet veriyorum?

Müşterilerime neleri vaat ediyorum?

Kendime neleri vaat ediyorum?

Hedefime ulaşmamı sağlayacak nesneler, adımlar ve stratejiler nelerdir?

Arada Dinlenmeyi İhmal Etmeyin

Kendinize hafta sonu gibi tatil günleri oluşturun ya da rastgele bir şekilde bir Perşembe günü iş yapmayın kendinizi ödüllendirin. Yaptığınız işi ne kadar severseniz sevin her zaman biraz ara vermeye, kafanızı dağıtmaya ve başka şeylerle ilgilenmeye ihtiyacınız vardır. Kendi uygun dinlenme günlerinizi ve sıklığını bulmak için kendinize zaman verin. İş temponuzu inceleyin, kendi çalışma alışkınlıklarınızı tanıyın en sonunda zaten tatilleriniz ve dinlenme günleriniz kendi kendine şekillenmiş olur. Unutmayın kendi işinin patronu olmanın en önemli yanı kendinizi tanımanız ve daha çok tanımaya çalışmanızdır.

Para Harcamaya Başlamadan Önce Hedef Kitlenizi Bilin

İşinizle ilgili en önemli şeylerden biri de işlerinizin kime hitap ettiğidir bunu tam olarak kafanızda belirlemeden herhangi bir yatırım yapmayın hatta tabiri caizse bir kuruş bile harcamayın. Gerçekçi düşünün. Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi kim almak isteyecek? Hedef kitleniz ne kadar büyük? Müşterileriniz kimler? Sunacağınız hizmet onlar için gerekli mi? Neden vereceğiniz hizmete ihtiyaçları var? İşinizle ilgili araştırmalar yapın, hâlihazırda yapılmış araştırmaları okuyun ama en önemlisi direkt hedef kitlenizde bulunan kişilerle birebir görüşmeler yapın fikirlerini alın ve nabızlarını ölçün.

 

 

Paranızı İyi Kullanın

Kendi işinizin patronu olurken büyük bir ihtimalle kendinizin ilk ve tek yatırımcısı olacaksınız. İşinizin başlangıç için ne kadar bir biriktirim gerektirdiğini hesaplayın, paranızı iyi kullanın, hesaplı olun, gelir ve giderlerinizi düzenli bir şekilde takip edin en önemlisi de kendi kendinin patronu olmadan önce uygun birikimleri sağladığınızdan emin olun. Nasılsa ben hemen para kazanırım diye hayal kurmayın gerçekçi olup ayağınızı sağlam basın her zaman acil durum birikiminiz olsun işinizi şansa bırakmayın ve garantici olun.

 

 

İşinizi Büyütün

Kendi işinizde artık belirli bir noktaya geldiğinizi düşündüğünüzde işinizi büyütün, başkalarına tanıtın kendinize iş ortakları bulun. Eğer siz kendi işinize inanırsanız başkaları da inanır. Özgüvenli olun işinize ve kendinize güvenin. Diğer başka iş ortaklarıyla iletişim kurabileceğiniz ortamlara girin. Günümüz çağında sosyal medya çok büyük ve herkese hizmet edebilen aradığını bulabildiği bir oluşum işinizi başka girişimcilere ulaştırmak için kullanabileceğiniz en etkili ve kolay yollardan biridir. İşinizi başka girişimcilere tanıtırken kendi çığırtkanlığınızı yapıp kendinizi anlatmaktan, pazarlamaktan çok karşı tarafı dikkatlice dinlemek karşı tarafa çok daha iyi bir izlenim bırakacaktır. Cömert ve yardım sever olun, insanlara yardım edin ve güvenlerini kazanın kendinize nüfuz oluşturun.

 

 

Konuşun

Lafınızı esirgemeyin, işinize güvenin patronluğunuza güvenin. Sosyal medyayı kullanın işinizi yayın kendi reklamınızı yapın kendi işinizin patronu olmanın yanı sırası aynı zamanda da kendi kendinizin reklamısınız da. Sadece sosyal medyayı değil internet sitelerinde yapılan tanıtımları, yüz yüze yapılan tanıtımları, makaleleri, blog siteleri ve verilen konuşmalar gibi diğer yolları da deneyin. Asla pes etmeyin sürekli kendinizi tanıtın kendi reklamınızı yapın. Eğer sıkıştığınızı ya da bittiğinizi hissederseniz pes etmeyin yardım istemekten çekinmeyin sizin gibi kendi işinin patronu olmuş ve bu yolda başarılar elde etmiş diğer girişimcilerle iletişme geçin tavsiye alın, aileniz ve sevdiklerinizle dertleşin, konuşun, fikir alış verişi yapın ve hatta gerekirse bir psikologa gitmeye çekinmeyin yani diyeceğim şu ki sürekli konuşun.

Bir yanıt yazın